Super Food. O diecie i jedzeniu

stwierdzenie, a jednak dość...prawdziwe, ponieważ to właśnie właściwa i zdrowa dieta jest kluczowa dla zachowania dobrego zdrowia przez długie lata. Dieta powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb, płci i wieku każdego czło

Super Food. O diecie i jedzeniu Produkty posiadające wiele składników odżywczych i unikalne właściwości zdrowotne- . Dieta bogata w tego typu pożywienie na pewno jest zdrowa.

Jem więc jestem

Jesteś tym co jesz- ciekawe stwierdzenie, a jednak dość...prawdziwe, ponieważ to właśnie właściwa i zdrowa dieta jest kluczowa dla zachowania dobrego zdrowia przez długie lata. Dieta powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb, płci i wieku każdego człowieka.

Nie znaczy to oczywiście, ze każdy powinien udać się do dietetyka, wystarczy jedynie przestrzegać kilku prostych zasad dobrego odżywiania, a wszystko będzie w porządku. Pierwszą taką zasadą powinno być ograniczenie spożycia cukru i produktów mocno przetworzonych, które bardzo źle wpływają na nasze zdrowie. Kolejna ważna sprawa to kupować produkty wyższej jakości, możliwie jak najbardziej ekologiczne i bogate w wartości odżywcze.


Dietetyczna dieta

Potrzeby naszego organizmu są różne w zależności od wieku i aktywności fizycznej, nie każdy powinien jeść wszystko. Do tego dochodzą jeszcze uczulenia i nietolerancję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca.

W takich przypadkach najlepiej jeżeli dietę ułoży nam specjalista, który dobierze wszelkie składniki i poda odpowiednie sposoby przygotowywania dań. Zbilansowana dieta z pominięciem jednego z uczulających składników może być wręcz niemożliwa do ułożenia przez samego zainteresowanego.


O węglowodanach

Węglowodany stanowią najważniejszy składnik diety, ponieważ są podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni. Sportowcy stale narażeni są na niedobory tych składników, co powoduje spadek wydolności i zmęczenie. Podstawą jest założenie, że po zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu człowieka na białko i tłuszcz, pozostałe potrzeby energetyczne zostaną pokryte przez węglowodany.

Oprócz funkcji energetycznej, węglowodany spełniają ważną rolę w organizmie. Dostateczna ilość sacharydów w pożywieniu jest niezbędnym warunkiem prawidłowych przemian tłuszczów i białek. Czynnikiem, który może zakłócić przebieg przemian węglowodanowych i tym samym tłuszczu i białka jest nadmiar tiaminy.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców


Glutamina

Glutamina odpowiada za wspomaganie syntezy białek dla mięśni za sprawą wzbogacania włókien w azot. Dlatego glutamina i jej przyjmowanie mogą być decydującym czynnikiem o tym czy nasz trening jest skuteczny. Po intensywnym wysiłku fizycznym nasz organizm chcąc uzupełnić braki w składnikach odżywczych będzie ich szukał wszędzie i zabierze konieczne do wzrostu tkanki mięśniowej składniki.

Wg. badań glutamina zmniejsza także łaknienie na słodycze, ponieważ reguluje poziom cukry we krwi. Glutamina wspomaga też prace mózgu oraz prawidłowe funkcjonowanie jelit i wzmacnia odporność naszego organizmu.